Balták, fejszék

Ha szeretne egy igazán sokoldalú eszközt, amely segít az erdőben, a kertben vagy akár a kempingezés során, akkor a fejszék, balták és szekercék mindenképpen jó választások lehetnek. Ezek az eszközök számos különböző feladathoz használhatók, és az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb típusokat és használatukat.

A balta, fejsze és szekerce mind olyan vágóeszközök, amelyeket főként fahasításra, rönkök és fatörzsek feldolgozására, illetve faragásra használnak. Ezek az eszközök fontos szerepet játszanak az erdőgazdálkodásban, a fűrészmunkában, a tűzifa előállításában, a kerti munkákban és sok más hasonló területen.

 

Fejsze

A fejsze a legelterjedtebb vágóeszköz, amelynek hosszú, sík pengéje van, amelyet a nyélhez erősítenek. A fejsze főként fatörzsek hasítására és faragásra használatos, és többféle típusa létezik. A hasító fejsze, vagy másnéven rönkhasító fejsze, ahogy a neve is sugallja, jobban alkalmas fa hasítására, míg a faragó fejsze vékonyabb, könnyebb pengével rendelkezik, és kisebb faragási munkákra használják. A hasító fejsze és a rönkhasító fejsze általában ugyanarra a típusú fejszére utalnak, amelyet a fahasítási munkákhoz használnak. Ezek a kifejezések gyakran egymást felváltva használatosak, és a gyakorlatban nincs szigorú különbség közöttük. Mindkét kifejezés arra utal, hogy a fejsze alkalmas a rönkök hasítására és darabolására, és általában erősebb és súlyosabb kivitelű, mint a hagyományos vágófejszék. Fontos azonban megjegyezni, hogy az egyes gyártók és kereskedők eltérően használhatják ezeket a kifejezéseket, és néha kisebb jelentéskülönbségek lehetnek közöttük. Mindig érdemes a termék leírását és a gyártó ajánlásait alaposan megvizsgálni, hogy pontosan megértsük, milyen típusú fejszéről van szó, és milyen célra ajánlják.

A rönkhasító fejsze vagy simán csak hasító fejsze különbözik más típusú fejszéktől a kialakítása és a felhasználási célja szerint. A főbb különbségek:

  1. Fej kialakítása: A rönkhasító fejsze feje szélesebb és súlyosabb lehet, mint más fejszéké. Ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy hatékonyan hasítson fát és vágja át a rönköket.

  2. Élesítés: A rönkhasító fejszének éle gyakran élesebb lehet, mint más fejszéké. Ez lehetővé teszi, hogy könnyebben belevágjon a fába és hatékonyan vágja át azt.

  3. Markolat hossza: A rönkhasító fejszéknek általában hosszabb markolata van, ami segít a nagyobb erőkifejtésben és a jobb irányításban a hasítási munka során.

  4. Felhasználási cél: Míg más fejszék általában a fa kivágására és darabolására használatosak, a rönkhasító fejsze fő feladata a rönkök hasítása és darabolása. Ezért a rönkhasító fejsze nagyobb erőt és hatékonyságot kínál a fahasítási munkákhoz.

Természetesen, az ácsfejsze sem hiányozhat a Primanet kínálatából. A legjobb fesze és legjobb hasító fejsze kategóriába a Fiskars fejsze és Extol fejsze is besorolható. Ha kiváló minőségű vágószerszámot keres, ezen gyűrtók termékei között megtalálja! 

A hasító fejsze használata során fontos betartani bizonyos technikákat és biztonsági előírásokat. Íme néhány útmutató a hasító fejsze helyes használatához:

  1. Válassz megfelelő helyet: Használja a hasító fejszét egy nyitott területen vagy ahol van elegendő hely a mozgáshoz. Ügyeljen arra, hogy a környéken ne legyenek akadályok vagy más emberek.

  2. Helyezze a fát megfelelően: A fát helyezze vízszintes felületre vagy hasító állványra úgy, hogy stabilan álljon.

  3. Fogás és testtartás: Tartsa a hasító fejszét mindig a fogója mellett. Támassza meg a fejszét a vállával, és tartsa a kezét mindig az alsó részen a biztonság érdekében.

  4. Célzás és lendítés: Célozzon a fa közepére, ahol a hasításra szánt rész található. Húzza fel a fejszét a fejed fölé, majd lendítse le erőteljesen a fa felé. Fontos, hogy a lendületet a teste mozgatásával hozza létre, és ne csak a karjával próbáljon erőt kifejteni.

  5. Biztonság: Mindig ügyeljen a környezetédre és más emberekre. Használjon védőfelszerelést, mint például védőszemüveget és védőkesztyűt. Ne legyen közel a hasító fejszéhez, amikor mások használják azt.

  6. Végezzen ellenőrzést: Ellenőrizze rendszeresen a hasító fejsze állapotát. Ha észrevesz bármilyen sérülést vagy törést a fejszén, ne használja tovább, hanem cserélje le vagy javíttassa.

A Fiskars fejsze a hosszú hagyománnyal rendelkező finn vállalat minőségi termékei közé tartozik. A Fiskars hasító fejsze jellemzően ergonomikus kialakítással rendelkezik, így kényelmesen és biztonságosan lehet velük dolgozni. A fejszék markolata csúszásmentes felülettel van ellátva, ami biztosítja a jó fogást, a fej pedig kiváló minőségű acélból készül, ami tartósságot és éles élt biztosít a fejszének. Kaphatók még kisebb, könnyebb Fiskars fejsze verziók is, amiket például kempingezéshez vagy kertészkedéshez lehet használni.

A Hecht fejsze egy minőségi és tartós eszköz, amely kiváló minőségű anyagokból készült. A fejsze feje éles és tartós, így könnyen és hatékonyan lehet vele dolgozni. A Hecht fejsze pengeanyaga szénacélból készült, és az élezéshez használt technológia révén hosszú élettartammal rendelkezik. A Hecht fejsze különféle méretben és kialakításban kapható, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő eszközt. A Hecht hasító fejsze különösen ajánlott azoknak, akik fát vágnak vagy darabolnak, mert hatékonyan tudja hasítani a fát, és könnyebb vele dolgozni, mint egy hagyományos fejszével.

A Gardena fejsze erős és tartós fém markolattal rendelkezik, amely kényelmes fogást biztosít. A fejsze élét speciális edzési eljárással keményítik meg, hogy hosszabb élettartamot biztosítsanak. A fejsze kiegyensúlyozott súlyelosztással rendelkezik, ami javítja a munka hatékonyságát. A Gardena fejsze általában könnyű és jól kezelhető, ami ideális az otthoni kerti munkákhoz.

Az Extol fejsze erős és tartós fém markolattal és keményített éllel rendelkezik. Az Extol fejsze kissé nehezebb, így ezek az eszközök inkább az erőteljesebb munkákhoz ajánlottak. Az Extol fejszék nagyobb súlyuk miatt hatékonyabban használhatók a rönkök hasításához, de a kerti munkákhoz is alkalmasak.

 

Balta

A balták a fejcsészéből és hosszú pengéből állnak, amelyet a nyélhez erősítenek. A baltát főként fatörzsek és rönkök hasítására használják. A hasító balta, amelynek pengéje laposabb és szélesebb a hagyományos baltákhoz képest, alkalmasabb keményebb fák hasítására. Túrázáshoz, kempingezéshez alkalmas változata az ún. kisbalta vagy túrabalta, de hasonlóan kis méretű és jól hordozható balta a kemping balta, ami sátorozáskor, kempingezéskor remek kiegészítő eszköz tüzelő aprításáshoz. 

A Fiskars, az Extol és a Hecht mind olyan neves gyártók, akik jó minőségű baltáikról ismertek.

A Fiskars balta ergonomikus markolattal és élvédővel rendelkezik, ami kényelmes és biztonságos használatot biztosít. Az élvédő megvédi a pengét a sérülésektől és a koptatástól, ami hosszabb élettartamot eredményezhet. A Fiskars balták kínálatában számos méretű és stílusú baltát találunk.

Az Extol balták általában jó minőségű acélból készülnek, ami hosszú élettartamot biztosít. A markolatok általában fa vagy üvegszálas anyagból készülnek, amelyek kényelmes fogást biztosítanak. Az Extol kínálatában számos méretű és stílusú baltát találunk, a kisebb méretű kemping baltáktól az erősebb, nagyobb méretű baltákig.

A Hecht balták általában masszív és tartós kivitelűek, acél vagy rozsdamentes acél pengével. A markolatok általában fa vagy műanyag anyagból készülnek, amelyek kényelmes és biztonságos fogást biztosítanak. 

 

Szekerce

A szekerce egy kisebb, könnyebb vágóeszköz, amelynek pengéje a fejsze pengéjéhez hasonló, de rövidebb és kisebb méretű. A szekercét általában kisebb hasítási és faragási munkákra használják, és kiválóan alkalmas tűzifa elkészítésére és a kerti munkákhoz.

A vágóeszközök kiválasztásakor fontos figyelembe venni a tervezett felhasználási célokat és az anyagokat, amelyeket hasítani vagy vágni szeretnénk. A fejszék esetében fontos a pengé mérete, anyaga és élessége, valamint a nyél minősége. A balták esetében a pengé szélessége, szöge és anyaga számít döntő tényezőnek, míg a szekercék esetében a pengé hossza és kialakítása jelentős. A választás során mindig figyelembe kell venni a használat gyakoriságát és az eszköz árát is, valamint gondoskodni kell a biztonságos használatról.

 

Fejsze élező

A fejsze élező általában egy lapos, vékony tárgy, amely lehetővé teszi, hogy az élt éles szöggel élezze az eszközt, és így megfelelő vágóképességet biztosítson. A fejsze élezők lehetnek kézi vagy elektromosak, és általában két oldaluk van, hogy a felhasználó különböző szögekben élezhesse az élét. A megfelelő élezés javítja a fejsze vágóképességét és hosszabb élettartamot biztosít.

A fejsze élező és a balta élező hasonló eszközök, de van néhány különbség közöttük. A fejsze élezőt általában a fejsze éleinek élesítésére használják, míg a balta élezőt a balták élezésére használják. Bár mindkettőt lehet használni mindkét típusú szerszám élezésére, a fejsze élező általában vékonyabb, mint a balta élező, és a felhasználó általában különböző szögekben élezi az éleket. A fejsze élező általában számos különböző élező követ tartalmaz, hogy a felhasználó különböző szemcsézettséggel és szögekben élezhesse az élét. A balta élező általában kevésbé változatos, és csak egy vagy két élező követ tartalmaz. Mindkét eszköznek a célja, hogy élesek legyenek a szerszámok, hogy hatékonyabbak legyenek a használatukkor. Azonban a fejsze élező általában finomabb munkát végez az él élezésekor, és a balta élező általában nagyobb élek élezésére használatos.


További rendelési tudnivalók: 


A fejszék, balták jó része raktárkészleten van szakáruházunkban, így rendkívül rövid szállítási idő alatt célba juttatjuk a választott terméket.

Amennyiben kérdése van, melyik fejsze, balta lenne megfelelő az Ön számára, keresse ügyfélszolgálatunkat telefonon vagy emailben, ahol szakértő kollégáink készséggel segítenek megfelelő termék kiválasztásában. 30.000 Ft feletti érték esetén akár áruhitel lehetőségét is biztosítjuk, pontos információkról érdeklődjön a vevőszolgálatnál.A termékek jótállási ideje a termékoldalon találhatók.

Ne feledje: a PrimaNet szakáruház SuperShop kártya elfogadó hely, itt beválthatja pontjait, illetve vásárlásával SuperShop pontokat is gyűjthet.

Ne maradjon le folyamatos akcióinkról sem. Kísérje figyelemmel a fejsze árakat, termékeink időszakosan akciós vagy kedvezményes áron is kaphatók, vagy extra SuperShop Pontokat is kaphat vásárláskor.

Több szöveg
98 termék

Balta 600g fa nyéllel (6113121) Méret: 38 x 14,5 x 3 cm Tömeg: 0,75 kg

3.890 Ft
3.890 Ft

​ Baltanyél 40 cm-es . A szerszám biztonságos rögzítése céljából a fej kialakítása "U" profilú. Az...

1.090 Ft
1.090 Ft

Basic fejsze 1250g / 70cm fanyéllel (6113120) Termékleirás: Fejsze fej súlya: 1250g

6.990 Ft
6.990 Ft

Basic fejsze 1500g / 82cm fanyéllel (6113116) Termékleirás: Fejsze fej sulya: 1500g

7.490 Ft
7.490 Ft

Extol Premium hasító fejsze , ékes, üvegszálas nyéllel, 3,5 kg (8871287) 91 cm hosszú, nylon erősítéssel. Feje edzett C45 szénacélból készült, ami HRC 42-52 keménységű. Nem csak fejszeként , hanem...

10.490 Ft
10.490 Ft

Extol Craft balta 1000g, minőségi kőrisfa nyéllel (971110) Teljesíti a DIN 5131 számú szabvány és a TÜV/GS szabvány...

3.590 Ft
3.590 Ft

Extol Craft balta, minőségi kőrisfa nyéllel (971108) Teljesíti a DIN 5131 számú szabvány és a TÜV/GS szabvány előírásait.

3.390 Ft
3.390 Ft

Extol Craft balta , minőségi kőrisfa nyél, 600g, 36 cm (971106) Teljesíti a DIN 5131 számú szabvány és a TÜV/GS szabvány...

3.090 Ft
3.090 Ft

Extol Craft fejsze 1250 g (971112) minőségi kőrisfa nyél 1250 g 70 cm Teljesíti a DIN 5131 számú szabvány és a TÜV/GS szabvány...

5.290 Ft
5.290 Ft

Extol Craft fejsze , 1450 g (971114). minőségi kőrisfa nyél 1450 g 70 cm Teljesíti a DIN 5131 számú szabvány és a TÜV/GS szabvány...

5.590 Ft
5.590 Ft

Exto l Hasítófejsze , bükkfa nyéllel, 3200 g (8871287H) Bükkfából készült nyél, amely megakadályozza a munkadarab...

14.661 Ft
16.290 Ft
14.661 Ft

Az Extol Premium balta 0,55 kg súlyú, 230 mm hosszú (8871150). A balta feje többfunkciós kialakítású, amely balta, hasító ék és kalapács szerepet is betölt. A hosszú, hajlított nyél megkönnyíti a...

4.890 Ft
4.890 Ft

Extol Premium balta , nylon nyéllel, 0,65 kg-os kivitelben (8871152). 36 cm hosszú, nyele hajlított. Feje teflon bevonattal készült, többfunkciós kialakítású. Nem csak fejszeként, hanem hasító...

6.290 Ft
6.290 Ft

nyél 40cm TPR:Thermo Plastic Rubber=Termó Műanyag Gumi Az üvegszálas balta feje kiváló minőségű kovácsolt acél, egyetlen darabból kovácsolva. A balta üvegszálas markolata mérsékli a vágáskor...

3.090 Ft
3.090 Ft

Extol Premium hasító fejsze , üvegszálas nyéllel, 3 kg (8871288) 91 cm hosszú, nylon erősítéssel. Feje edzett C45...

8.290 Ft
8.290 Ft

Extol Premium hasító fejsze , ékes, nylon nyél 0,95 kg (8871153) . 45 cm hosszú, nyele hajlított. Feje edzett acélból készült, többfunkciós kialakítású. Nem csak fejszeként, hanem hasító...

8.490 Ft
8.490 Ft

Extol Premium hasító fejsze , ékes, nylon nyél 1,25 kg (8871155) . 60 cm hosszú, nyele hajlított. Feje edzett acélból készült,...

8.690 Ft
8.690 Ft

Az Extol Premium hasító fejsze , ékes, üvegszálas nyéllel, 1 kg (8871280) , 60 cm hosszú, feje edzett C45 szénacélból...

4.490 Ft
4.490 Ft

Extol Premium hasító fejsze , ékes, üvegszálas nyéllel, 2 kg (8871286) 86 cm hosszú, nylon erősítéssel. Feje edzett C45 szénacélból készült, ami HRC 42-52 keménységű. Nem csak fejszeként , hanem...

6.990 Ft
6.990 Ft

​Extol Prémium hasítófejsze, üvegszálas nyéllel, 4000g (8871289) . Üvegszálas nyelű hasító fejsze 4,0 kg súlyú, nyelezett. A szerszám hossza 910 mm. A hasító fejsze formatervezett, üvegszálas...

9.890 Ft
9.890 Ft

​ Extol Prémium rozsdamentes acél vadász és túrabalta . A 2CR13 rozsdamentes acélból készült túrabalta mindössze 300 gr...

3.051 Ft
3.590 Ft
3.051 Ft

Fejsze 1.20 kg formatervezett festett nyéllel

11.290 Ft
11.290 Ft

Fejsze 1.40 kg formatervezett festett nyéllel

11.690 Ft
11.690 Ft

Fejsze 1.60 kg formatervezett festett nyéllel

13.090 Ft
13.090 Ft
Oldal tetejére
Kerti kéziszerszámok - további kategóriák
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz