Nincs talán egy olyan háztartás sem, amelyben nyaranta legalább egyszer ne lobbanna fel a tűz, és ne dobnának fel a grillre valamit. Az alábbi blogbejegyzésben bemutatjuk az egyes sütőtípusok előnyeit és hátrányait, hogy mindenki a számára legmegfelelőbb eszközt tudja beszerezni. Mert grillezni elképesztően jó!
Az elmúlt egy-két évtizedben Magyarországon is széles körben elterjedt társasági és szabadidős elfoglaltsággá nőtte ki magát a grillezés. Akad, aki a grillezett csirkehúsért rajong, mások a marhahúsért vagy a sajtért; van, aki a tofura esküszik, mások a zöldségekre, és van, aki legszívesebben gyümölcsöket grillez. Van, aki a faszenes típust szereti, mások pedig inkább gázzal működtetett grillezőt vásárolnak vagy elektromos grillsütőt. Nézzük az egyes típusokat!

Landmann Pantera grillező
Amiről szó lesz
Elektromos grill
Hatalmas előny, hogy az elektromos asztali grill időjárástól függetlenül egész évben remekül használható, kint és bent is, mert füstmentesen működik. Könnyen mozgatható, esős időben akár a teraszon vagy a konyhában is sütögethetünk rajta. Ugyanakkor ami az előnye, valójában a hátránya is: csatlakoznunk kell az elektromos hálózathoz, ezért valamilyen szinten kötött a helye.
Elsősorban azoknak ajánlott, akik számára fontos, hogy kis helyen, könnyen és praktikusan lehessen tárolni. Nincs szükség fa-, vagy faszén és gázpalack beszerzésére az üzemeltetéshez. Vásárláskor érdemes megnézni a sütő teljesítményét, mert az határozza meg a grillezés minőségét és a grillezhető ételek mennyiségét. Ezek a készülékek általában egy-két ember kiszolgálására alkalmasak.
Az elektromos grillezők esetében a jellemzően teflon bevonatú sütőfelületet elektromos áram segítségével fűtőszálak melegítik fel. De kaphatók olyan elektromos grill berendezések is, amelyeknél nem a felhevített teflon felületet használjuk, hanem grillrács adja a sütő felületet, mely alatt vagy közvetlenül fűtőszálak gondoskodnak a sütésről, illetve előfordul, hogy lávaköveket tesznek a rács alá, amit a fűtőszálak hevítenek fel. Pár perc alatt felmelegszik, nem kell várni a parázsra, akár 10-15 perc alatt elkészíthetünk vele egy gyors vacsorát a családnak. Használata tiszta és kényelmes, a tapadásmentes bevonatot könnyű elmosogatni.
A hőmérséklet így pontosan és fokozatmentesen szabályozható, így mindig ugyanazt a tökéletes eredményt érhetjük el a konyhában. Az elektromos grillek fondue és raclette elkészítésére is alkalmasak, tehát a grillezés mellett további nagyszerű társasági programokat szervezhetünk.
Gázgrill
Az elektromos grillhez hasonlóan a gáz grillnek is az az egyik nagy előnye, hogy percek alatt felmelegszik. Az égőfejeknek köszönhetően a hús egyenletesebben átsül, mivel a hő egyenlően oszlik el a sütőtérben. Teljesítményét az égőfejek száma, teljesítménye, valamint a sütőfelület mérete határozza meg.
A gázgrillek komoly fejlődésen mentek keresztül az utóbbi húsz évben. Acélból, öntött alumíniumból készülnek, egyedül a rács öntöttvas. A rozsdamentes és öntöttvas felületek nagyban segítik a tökéletes íz elérésé. Kiváló a hőmegtartó képességük, és akár 350-400 fokra is képesek felmelegedni.
A gáz grillsütők nem a legolcsóbbak, de évekig remekül működnek, azonban vásárláskor azzal is számoljunk, hogy bizonyos időközönként a gázpalackokat pótolni kell.

Landmann gázgrill
A gázgrillezők típusai
A gázzal működő grillezőknek három nagy csoportja van: a könnyen szállítható, kisebb kapacitásúak, a közepesek, illetve a nagyobb, több mint három égővel rendelkezők.
A kis kompakt hordozható grillsütők egyszerűen szállíthatók, gyorsan összeszerelhetők, és kis helyen elférnek. A közepes méretű grillsütőket gyakran ún. szettekben árusítják, amelyek tartozéka grillrács, vaslap, wok, esetleg sütőedény, valamint a lecsöpögő zsiradékot gyűjtő külön tálca. A gázzal működő grillező egyes részei, vagy a teljes grillfelület lehajtható fedelű, így a szabad grillezés akár sütésre is változhat. A nagyobb, több mint három égős grillezőkben az égőket úgy osztották el, hogy a hő egyenletes legyen az egész sütési felületen, ne csak az égők felett legyen meleg.
A gázgrillek fontos elemei a zsírterelők, amelyeknek köszönhetően a lecsöpögő nedvesség és zsír visszapárolog a felhevült felületről. Így jutnak vissza a jellegzetes aromák és füstös ízek magába a húsba, a zöldségekbe és a gyümölcsökbe. A lehajtható tűztérborítás is segít megtartani az egyenletesen magas hőmérsékletet és felszabadítani a finom aromákat.
A külső felületén elhelyezett grill hőmérővel folyamatosan ellenőrizhető a hőmérsékletet. A gázgrill esetében folyamatosan be tudunk avatkozni, hiszen a hőfokot tudjuk szabályozni. Így adott esetben gyorsabban elkészül az étel, mint például egy faszenes grill esetén.
Tisztítása nagyon gyors, mert minimális a sütés során keletkezett melléktermék.
Gázgrill vásárlása során arra érdemes odafigyelni, hogy olyan típust válasszunk, amelyiknél az égőket külön is be lehet gyújtani, szabályozni, illetve fontos, hogy jó minőségű anyagból készüljön az égőfej. Sok készülékhez nem adnak propán-bután gázpalackhoz átalakítót, ezt mindenképpen szerezzük be.
Faszenes grill
A faszenes grillezőnél a hőt az égő faszéndarabok adják, így az étel elkészítése tovább tarthat, mint mondjuk az elektromos vagy gáz grill esetén. A faszénen sütést sokan az infrasütő elődjének tekintik: a begyújtott faszén óriási mennyiségű infravörös sugárzást ad le, ez a sugárzás az étellel ütközve hővé alakul.
A faszenes grillezés nem egyszerűen ételkészítés, hanem annál jóval több, lényegében egy rituálé. Nem ajánlott teljesen kezdőknek, a tűzgyújtástól a hőszabályozáson át a sütésig némi tudásra és gyakorlatra van szükség, hogy sikeresen abszolváljuk a feladatot.
Bár az egyszerűbb faszenes grillsütők viszonylag olcsón beszerezhetők, ezek tartóssága és hatékonysága nem a legjobb, ezért ha hosszabb időtartamra tervezünk, érdemes komolyabb grillsütőt választanunk. Faszenes grill megrendelésénél vegyük figyelembe, hogy faszenet külön meg kell vennünk a sütögetéshez.

Landmann faszenes grill
A faszén minősége is számít!
Érdemes jóféle darabos faszenet beszerezni, mert ez remekül ég, és kiváló ízt biztosít. Minőségi keményfából, többnyire bükkfából állítják elő. A jó szénben nincsen semmilyen adalékanyag vagy gyulladást segítő vegyszer, hiszen ezek elronthatják a készülő étel ízét. A darabos, jó minőségű keményfa-szén nem kormol, hosszan izzik, és sokkal magasabb fűtőértéken ég, mint maga a fa, amiből lassú égetéssel nyerik ki.
Alsó és fölső nyílások
A faszenes grill esetében roppant fontos a manuális hőszabályozás, ezért a grill alsó és felső nyílásainak kiemelt szerepe van. A tűznek köztudottan oxigénre van szüksége az égéshez. A modern grillsütőkön alul és felül is találhatók szellőzőnyílások, amelyekkel szabályozhatjuk, mennyi oxigén jusson az égéstérbe. Az alsó nyílás szívja fel az oxigént folyamatosan és táplálja az égést, ha ezt bezárjuk, megfojtjuk a tüzet. A felül található nyílások inkább a füst és a felesleges hő távozását biztosítják. Ha kisebb felül a nyílás, alacsonyabb a légáramlás a sütőben, így kisebb a hőmérséklet. Ha teljesen kinyitjuk a felső levegőztetőt, vagy a kéményt, akkor a hőmérséklet emelkedni kezd, ahogy gyorsul lent a faszén égése.
Az alsó és felső nyílások profi használata az egyik legnagyobb kihívás a faszenes grillezés és a BBQ műfajában. Ám ha valakinek sikerül elsajátítania, képes lesz mindig pontosan olyan hőmérsékletet beállítani, amire épp szükség van. A hosszú sütésidejű barbecue készítésekor, illetve füstöléskor ennek a tudásnak különösen nagy hasznát vehetjük.
Faszenes grill vásárlás során érdemes olyan modellt választani, amelynek állítható magasságú az állványa vagy a lába. Az sem árt, ha külön tartállyal rendelkezik a hamuhoz, az elégett szénhez és a fához, lehetőleg rozsdamentes acélból, szellőztetővel.
Faszenes kerámia grillsütő
A faszenes grillezők egyik rendhagyó típusa a kerámia grillsütő. A modern Kamado grillsütő az 1960-as években terjedt el Japánban, aztán pedig az egész világon. Ezek a grillek speciális kerámiájuknak köszönhetően rendkívül nagy élettartammal rendelkeznek és nagyon hosszú ideig képesek tartani a hőt.