Home CikkekGrillGrill kiegészítők must-have listája

Grill kiegészítők must-have listája

by Csuhaj-Barna Kincső

A tavaszi és nyári grillpartik elengedhetetlen szereplői a jó alapanyagok és a megfelelő grill kiegészítők. Ezek a sütési folyamatot gördülékennyé és élvezetesebbé, a végeredményt pedig ízletesebbé teszik. Akár kezdő, akár profi grillmester vagy, ez az összefoglaló segít, hogy csak az igazán hasznos eszközök kerüljenek a kezed ügyébe. És ha úgy érzed, ideje lecserélni néhány régi darabot, a PrimaNet-nél mindent megtalálsz, amire szükséged lehet!

Amiről szó lesz

Grill hőmérő

A grill hőmérő használata a szaftos hús titka. Ha tökéletes steaket vagy csirkét szeretnél készíteni, a maghőmérő segít elkerülni a túlsütést vagy az azt, hogy nyers maradjon a hús. Sőt, egyes modellek Bluetooth kapcsolattal, mobilos appon keresztül is jeleznek, ha elkészült az étel!

Grill fogó, csipesz, lapát és villa

A húsokat, kolbászokat vagy zöldségeket nem mindegy, hogy mivel forgatjuk! A hosszú nyelű, rozsdamentes grill fogó igazi alapdarab: megvéd a forróságtól, és stabil fogást ad még a legmakacsabb húsoknál is. Ha a rugó gyenge, a nyél kilazult vagy a fém rozsdásodik, ne halogasd a cserét – bosszantó és balesetveszélyes is lehet.

A grillcsipesz hasonlóan praktikus, főleg, ha apróbb falatokkal dolgozol – de itt is figyelj, hogy ne legyen túl gyenge a szorítása. A húslapát akkor jön jól, ha nagyobb húsokat vagy hamburgert sütsz, míg a húsvilla pontos irányítást ad a forgatáshoz, szeleteléshez, tálaláshoz. Viszont csak mértékkel használd, mert ha túl sokszor megszurkálod vele a húst, kiszökhet belőle a szaft.

Tipp: Válassz rozsdamentes acélból készült, erős nyelű, mosogatógépben tisztítható darabokat, amik jól bírják a strapát. És legyen legalább két eszközöd kéznél: egy a nyers húsokhoz, egy a kész ételekhez – így elkerülheted a keresztszennyeződést is.

Grill edények 

Akár párolnál, akár szószt melegítenél, egy minőségi grill edény aranyat ér. A zománcozott vagy rozsdamentes változatok strapabírók, de a zománc lepattogása vagy a fedő eldeformálódása után érdemes új darabot beszerezni.

Tipp: Ha gyakran grillezel, érdemes külön grill edényt tartani a szabadtéri sütésekhez – így nem keveredik össze a bográcsgulyás illata a barbecue szószéval, és a konyhai edényeid is megússzák a koromfoltokat.

Faszén és begyújtó 

A jó minőségű faszén alapja a tökéletes grillezésnek. Vásárlásnál kerüld az apró darabokat, válassz keményfából készült tömör változatot! A begyújtó pedig segít gyorsan és egyenletesen izzásba hozni a szenet, felesleges füstölés és macera nélkül.

+ TIPP: Így használd és ápold a grillkiegészítőidet, hogy sokáig bírják

  1. Tisztíts minden használat után
    A zsíros, odaégett maradványokat még melegen a legkönnyebb eltávolítani. Használj grillkefét, meleg vizet és enyhe mosogatószert – a makacs szennyeződésekhez rozsdamentes acél kefe javasolt, de csak a fémfelületeken!
  2. Szárítsd meg teljesen
    Soha ne hagyd nedvesen a kiegészítőket – még a rozsdamentes acél is foltosodhat, ha sokáig víz éri. Töröld át textillel, és csak szárazon tedd el őket.
  3. Kerüld a fém eszközöket tapadásmentes felületen
    Ha van grillserpenyőd vagy tapadásmentes tálcád, használj szilikon vagy fa eszközt – a fém megkarcolhatja a bevonatot, és így gyorsabban tönkremehet.
  4. A húshőmérőt csak méréskor használd
    A legtöbb digitális hőmérő nem tűzálló – ne hagyd a grillben, csak rövid ideig, amíg megméred a hús belső hőmérsékletét.
  5. Időnként olajozd be az öntöttvas eszközöket
    A tárcsát, öntöttvas rácsokat vagy wokokat használat után kend át vékony növényi olajréteggel. Ez megóvja a felületet a rozsdától, és könnyebbé teszi a következő használatot.

Frissítsd fel a felszerelésedet!

Ha azt szeretnéd, hogy a grillpartik ne a kompromisszumokról, hanem az élményekről szóljanak, ne hagyd, hogy egy elhasználódott sütőlap vagy rozsdás fogó húzza keresztbe a terveidet. Nézz körül a PrimaNet grill kínálatában, és válassz profi eszközöket, amikkel öröm a sütés.

Kapcsolódó cikkek

Leave a Comment