Home CikkekKönnyű nyári édességek

Könnyű nyári édességek

by Verhóczki István

Nyáron sokkal könnyebben jönnek össze a barátok, a jó hangulatot tovább fokozhatják a finomságok, és itt nem csak a fagylaltra gondolunk!

Könnyen elkészíthető, finom nyári csemegék következnek az édességet kedvelők számára:

Örök nyerő: gyümölcs, tejszínhabbal

Kevés dolog finomabb a friss gyümölcsnél, és rendkívül egyszerű elkészíteni is. A legtöbb idénygyümölcsből készíthetjük, akár vegyesen is. A házilag készített tejszínhab mellett vagy helyett tehetsz rá csokiöntetet, csokireszeléket, apróra vágott vagy pirított mandulát, diót, mogyorót. Egy kis finom likőr nem fog neki ártani, de használhatsz friss fűszernövényeket is, mint a menta vagy a citromfű.

 

Tiramisu – másként

Nem kell sütni, ez már jó hír a nagy melegben! Szükség lesz kávéra, a főzött fekete a legfinomabb, de instant porból is elkészíthetsz, de a babapiskótákat szörpbe is áztathatod. Ezt rétegezd egy jó nagy, hűthető tálba mascarpone krémsajttal, szórd meg tetejét cukrozatlan kakaóporral. Ha nincs otthon mascarpone, a babapiskótához keverj gyümölcsöket, mézet vagy lekvárt, tedd pohárba, önts rá joghurtot, hűtsd le és kész is a pohárkrém.

 

Házifagyi

A legegyszerűbb, ha van egy fagylaltgéped, innentől már csak a fantázia szab határt a nasiköltemények megszületésnek, hiszen a fagylaltot rengeteg sütemény mellé tálalhatod. Ha nincs fagyigéped, egyszerűen turmixolj össze joghurtot és/vagy tejszínt friss gyümölccsel, ízesítsd mézzel, fűszernövényekkel, vaníliával, szörppel. Tedd egy műanyagdobozba, és máris mehet a fagyasztóba. Körülbelül négy óra alatt el is készül, de nem árt óránként átkeverni, hogy a jégkristályok elkeveredjenek. Bár nem lehet azonnal elkészíteni, előnye hogy nagy mennyiségben készítheted, és számtalan módon variálhatod, nem győzöd majd adagolni!

 

Krémes keksz

Gyors és rendkívül hűsítő finomság!

Hozzávalók:

7,5 dl tej

15 dkg vaj

7 evőkanál cukor

1,5 csomag vaníliás pudingpor

2 tojás

vaníliás cukor

háztartási keksz

2-3 dl tejszín

Elkészítése:

Egy körülbelül 30X20 cm-es tepsi alját rakjuk ki keksszel. Készítsük el a pudingport a tojással, tejjel, a cukorral és a vaníliás cukorral. Ha kész, keverjük bele a vajat és a felvert tojásfehérjét, majd öntsük a kekszre. A felvert tejszínt kanalazzuk rá, majd jöhet újra egy sor keksz a tetejére. Pár, hűtőben eltöltött óra után már vágható is!

 

Kókuszpite

Egy-két gombóc fagyival igazán hűsítő ez a finomság!

Hozzávalók:

75 g liszt

110 g cukor

100 g kókuszreszelék

4 tojás

vaníliáscukor

125 g olvasztott vaj

0,5 l tej

reszelt citromhéj

Elkészítése:

Először a száraz anyagokat keverjük össze, majd jöhetnek a folyékony hozzávalók is. Ha kész a kókusztészta, vajazzunk ki egy pitetálat, öntsük bele a masszát és 170 fokon süssük, míg már nem remeg vagy hullámzik – ez körülbelül 40 perc. Hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt! Érdemes utána tortabúra alá rejteni, hogy ne száradjon ki.

 

Pávaszem recept

Igazán különleges látványt nyújt ez a könnyen elkészíthető süti!

Hozzávalók:

4 tojás

30 dkg porcukor

25 dkg margarin

2 dl tejföl

30 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1-1 csomag vaníliás és puncsízű puding

2 evőkanál kakaó

Elkészítése:

Keverjük habosra a tojást a cukorral, majd apránként adjuk hozzá a tejfölt és a sütőporral elkevert lisztet. Osszuk háromfelé, Az első tálba tegyük a tészta mellé a vaníliás pudingport, a másodikba a puncs ízűt, a harmadikba pedig a kakaóport. Vajjal kenjünk ki 2 őzgerincformát, ebbe osszuk el a 3 különféle tésztát, először a vaníliásat, majd rá a kakaósat, végül pedig a puncsosat. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percig süssük.

 

Gyors gyümölcsös torta recept

Hozzávalók:

25 dkg darált háztartási keksz

1 tasak puncs ízű pudingpor

3 dl víz

15 dkg vaj

20 dkg gyümölcs

1 csapott evőkanál cukor

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd fogjunk egy 18 cm-es tortaformát. A darált kekszet morzsoljuk össze a vajjal, nyomkodjuk a tortaformába és süssük 10 percig. Ez idő alatt főzzük meg a pudingot, öntsük a formába és tegyük rá a gyümölcsöket. Hűtsük le, és óvatosan vegyük le a formát.

 

 

Kapcsolódó cikkek